Vuoden 2017 viittomakieliteosta tunnustuspalkinto Juhana Saloselle

Yhdeksättä kertaa vietettävää Viittomakielen päivää juhlistettiin 12.2. ympäri Suomea monin tavoin. Kuurojen yhdistykset järjestivät erilaisia tilaisuuksia ja 13.2. eduskunnassa järjestettävässä juhlaseminaarissa pohdittiin ratkaisuja viittomakielisten yhdenvertaisuuden edistämiseen ja syrjinnän ehkäisyyn. Juhlapäivänä myönnettiin myös tunnustuspalkinto vuoden viittomakieliteosta: tänä vuonna se on kirja viittomakielisyydestä ja kuurojen kulttuurista.

Kuurojen Liitto ry myönsi Vuoden viittomakieliteko 2017 -tunnustuspalkinnon projektitutkija, kirjailija Juhana Saloselle. Tunnustuspalkinto myönnetään henkilölle tai taholle, joka on ajanut viittomakielisten kielellisiä oikeuksia Suomessa, edistänyt Suomen viittomakielten asemaa ja nostanut viittomakieliä näkyville.

Juhana Salonen kirjoitti syksyllä 2017 julkaistun kirjan Viiton – olen olemassa yhdessä työtiiminsä kanssa. Teos käsittelee identiteettinsä kanssa kamppailevan kuuron nuoren kasvua kulttuuristaan ylpeäksi, viittomakieliseksi aikuiseksi. Salonen kuvailee teoksessaan henkilökohtaista matkaansa identiteetin etsinnässä sekä äidinkielensä ja oman paikkansa löytämisessä.

Palkinnon perusteluissa Kuurojen Liiton hallitus kiinnitti erityistä huomiota kirjan tavoitteisiin muuttaa yhteiskunnallisia asenteita. Kirjassa viittomakieliset nähdään kieli- ja kulttuuriryhmänä muiden kielivähemmistöjen rinnalla. Teos on tietopaketti viittomakielisyydestä, kuurojen maailmasta ja sen rikkaudesta sekä viittomakielisyyden hyödyistä eri elämäntilanteissa.

Palkinto luovutetiin 13.2. Viittomakielen päivän seminaarissa eduskunnan Pikkuparlamentissa.

Lisätietoa kirjasta löydät täältä:  https://juhanasalonen.jimdo.com/kirjan-esittely/

Yhteystiedot

Natalie Paulanto
Puheenjohtaja


puheenjohtaja.coda@gmail.com

Zagryda Sandholm
Sihteeri, kotisivuvastaava


Tuire Laakkio
Rahastonhoitaja


Natalia Hakkarainen
Jäsenvastaava


Senni Bannat
Varapuheenjohtaja