Yhdistys

Kuurojen Vanhempien Kuulevien Lasten Yhdistys ry on perustettu vuonna 1996. Yhdistyksen tavoitteena on toimia tukiverkkona kuurojen vanhempien kuuleville lapsille kaikissa elämän vaiheissa. Jäseniä yhdistyksessämme on vähän yli 100, mutta Suomessa meitä on useita tuhansia ja maailmassa kymmeniä tuhansia, jopa miljoonia. Vuonna 2009 yhdistyksestä tuli Kuurojen Liiton jäsen.

Meistä käytetään kansainvälisesti nimitystä CODA, joka tulee englanninkielisistä sanoista Children Of Deaf Adults. Nimitys MEIKÄLÄINEN on termi jota useat meistä käyttävät erityisesti keskustellessaan keskenään. Mutta keitä oikeasti olemme ja mistä tulemme?

Kuurojen vanhempien kuuleva lapsi on kahden kulttuurin ja kielimaailman kansalainen. Kuurojen vanhempien kuulevien lasten yhdistyksen kaikki jäsenet ovat eläneet koko ikänsä kahden ”maailman välissä”.  Kaksikielisyys on rikkaus ja siitä kannattaa olla ylpeä. Mutta mitä on olla kaksikielinen?

Wikipedia määrittelee kaksikielisyyden seuraavasti:

”Yksilön kaksikielisyys tarkoittaa kahden kielen hallitsemista sujuvasti täysin tai lähes äidinkielen tavoin. Kaksikielinen ihminen kykenee aktiivisesti ajattelemaan ja puhumaan kahdella eri kielellä, ja niiden vaihtaminen toimii luonnostaan. Molempien kielten osaamisen ei välttämättä tarvitse kuitenkaan olla samalla tasolla. Kaksikielisyyttä ilmenee kaikkialla maailmassa ainakin jonkinasteisena jopa enemmän kuin yksikielisyyttä.

Kaiken kaikkiaan kaksikielisyys on enemmänkin elämäntapa kuin oppimisen tulos. Se näkyykin kaksikielisen elämässä kokonaisvaltaisesti. Kaksikielisyys on ”dynaaminen prosessi”, joka mukautuu eri tilanteisiin yksilön tarpeiden mukaan.”

Tämän määritelmän mukaan elämme siis dynaamista elämäntapaa jossa viittomakieli on merkittävässä osassa, huomasimmepa sen itse tai emme.

Hallitus esittäytyy

image

Puheenjohtaja

Hei kaikki!

Olen Alysha Sandholm. Olen 24-vuotias ja kotoisin Helsingistä. Valmistuin vuoden 2019 lopussa filosofian maisteriksi opiskeltuani viisi vuotta kulttuurintutkimusta Itä-Suomen yliopistossa. Tällä hetkellä toimin palveluasiantuntijana Kelassa.

Vapaa-aikaani kuuluu salibandy, jota olen harrastanut yli 10 vuotta. Tykkään myös ulkoilla, lukea, katsella elokuvia ja matkustella.

Codana oleminen on keskeinen osa identiteettiäni ja codatoiminta on ollut lapsesta saakka erityisen lähellä sydäntäni. Minuun on esimerkiksi monena kesänä voinut törmätä nuorten coda leireillä, joissa olen toiminut vetäjänä.

Vaikka olen nuoresta asti ollut aktiivisesti mukana codatoiminnassa, viime vuosi oli ensimmäinen vuoteni hallituksessa. Tänä vuonna päätin jo kuitenkin ryhtyä hallituksen puheenjohtajaksi ja otin pestin innoissani vastaan. Koska yhdistys täyttää ensi vuonna 25-vuotta, erityisenä tavoitteenani on tavoittaa ja saada lisää uusia codia toimintaan mukaan.

Oman kaksikielisyyden ja kaksikulttuurisuuden – oman codaidentiteetin vaaliminen on mielestäni ensisijaisen tärkeää ja codatoimintaan osallistuminen toimii yhtenä väylänä tähän.
image

Varapuheenjohtaja

Moikka!

Olen Senni Bannat, 23 -vuotias nuori nainen Helsingistä. Opiskelen toista vuotta Humakissa ja sen lisäksi työskentelen vuoropäällikkönä. Vapaa-ajallani lenkkeilen, katson sarjoja sekä tapaan ystäviäni.

Olen nyt toista vuotta mukana yhdistyksen hallituksessa. Olen työskennellyt useampana kesänä kurssijohtajana ja -vetäjänä kuurojen vanhempien kuulevien lasten sopeutumisvalmennuskursseilla.
Codatoiminta on ollut jo pitkään lähellä sydäntäni ja toivon, että yhdistykseen ja sen järjestämiin tapahtumiin osallistuisi enemmän uusia ja vanhoja codia mukaan!
image

Rahastonhoitaja

Hei, olen Tuire Laakkio (os Marjamäki) Kaarinasta Turun läheltä. Toimin yhdistyksen rahastonhoitajana jo ties kuinka monetta vuotta. Yhdistystoiminta on minut vienyt mukanaan, etenkin näin mahtavassa seurassa.

Perheeseeni kuuluu aviomieheni lisäksi 2 aikuista lasta, 2 bonuslasta, sekä kaksi reipasta terrieriä Jeppe ja Nooa.
Muodostelmaluistelu, nykyään sen seuraaminen, on yhdistystoiminnan lisäksi lähellä sydäntäni. Lisäksi harrastan salilla käymistä, lukemista, käsitöitä ja ulkoilua.
Meitä codia on Suomessa todella paljon, mutta yhdistystoiminnassa mukana vielä melko vähän. Tapaamisissa on aina todella mukava välitön tunnelma, on kuin kotiin tulisi, eikä ikäerojakaan huomaa millään lailla. Tulkaa ihmeessä mukaan tapahtumiin, se kannattaa!
image

Jäsenvastaava

Hellurei!

Olen Natalia Hakkarainen, 26 v nuori nainen Hämeenlinnasta. Ammatiltani olen kiinteistönvälittäjä. Vapaa-aikani kuluu koirani Pepen kanssa lenkkeillessä ja touhutessa, sekä tietenkin ystävien ja perheen parissa. Yhdistyksen hallituksessa olen mukana neljättä kautta jäsenvastaavan tehtävissä. Lisäksi olen ollut mukana viimeiset pari vuotta vetäjänä lasten- ja nuorten sopeutumisvalmennuskursseilla.

Meikäläisillä on aina huippu meininki ja toivonkin, että näemme yhdistyksen tapahtumissa mahdollisimman paljon sekä vanhoja, että uusiakin naamoja! Näiden puitteissa toivon, että mikäli et vielä kuulu yhdistykseemme, paina Liity Jäseneksi nappia, ja koko porukkamme toivottaa sinut lämpimästi tervetulleeksi meikäläisten mainioon porukkaan!
image

Sihteeri, Kotisivuvastaava/Sosiaalisen median vastaava

Hellou kaikki!

Olen Zagryda Sandholm kotoisin Helsingistä, olin 6 vuotta Porissa sekä siinä välissä Skotlannissa, ja nyt olenkin takaisin Helsingissä. Valmistuin talvella filosofian maisteriksi Turun yliopistosta ja nyt olen päässyt työelämään. Minun kandivaiheessani tein tutkimukseni coda identiteetistä. Minua kiehtoo erilaisten codien tuntemukset äidinkielestä, coda sekä kuurojen yhteisöstä.

Minä olen toiminut järjestöaktiivina opiskeluiden takia ja nyt haluan tuoda oppimaani mukaan coda hallitukseen.Minun intohimoni on kulttuurituotanto ja matkustaminen. Olen viihtynyt monissa projekteissa ja harjoittelussa missä pääsen tuottamaan kulttuuri tapahtumia.

Minulle itselle viittomakieli sekä kuurojen kulttuuri on tärkeä osa elämääni. Minua kiinnostaa edistää codien näkyvyyttä kuurojen maailmassa. Toivoisin vielä enemmän innostuneita codia tapahtumiin ja olisi hienoa, että nykyisin vahva coda yhteisö pysyisi vahvana.

image

Varajäsen

Hei ystävä,

Olen Rami Kiiskinen, vm. 1996, toimin yhdistyksessä varajäsenenä. Alunperin olen kotoisin Pohjois-Karjalasta, mutta olen sittemmin muuttanut Etelä-Suomeen. Vapaa-aikani käytän lähestulkoon kokonaan luoviin harrastuksiini; pidän maalaamisesta, pianon soitosta, tekstiilitöistä ja monista muista inspiroivista harrastuksista. Koen olevani vahvimmillani kun saan ideoida ja keksiä uusia innovaatioita!

Hallitustyöskentelystä minulle on kertynyt kokemusta yli kymmenen vuoden ajalta esimerkiksi oppilaitoksista, nuorisovaltuustosta ja kuurojen liitosta. Viittomakielinen taustani saa minussa palamaan halun olla mukana yhteisöllisessä - erityisesti kuurojen ja codien - toiminnassa. Tunnen suurta ylpeyttä taustastani ja on hienoa, että me olemme juuri tälläisiä kuin olemme, uniikkeja.

On erittäin ihanaa olla mukana tässä hienossa tiimissä ja siksi kannustan sinuakin tulemaan mukaan toimintaan!
image

Varajäsen

Tervehdys kaikki meikäläiset!

Olen Natalie Paulanto Helsingistä, joka pitää erilaisuutta ja hullunkurisuutta vain positiivisena asiana! Harrastuksiini kuuluu matkustelu (mitäs muutakaan?), liikunnan harrastus monissa eri muodoissa ja erilaiset kädentyöt. Luonto ja ekologisuus ovat myös erittäin lähellä sydäntäni.

Olen ollut hallituksessa mukana useamman vuoden aikana jäsenvastaavana, mutta tämän toimikauden toimin sihteerin roolissa. Olen ollut edustamassa yhdistystämme useissa eri tapahtumissa ja minusta on ollut hienoa kohdata uusia ihmisiä ja huomata, miten ihmisten asenteet meikäläisyydestä on vuosien saatossa muuttuneet, mutta kuitenkin näen, että tekemistä riittää!

Toivoisin myös, että yhdistyksen toimintaan osallistuisi enemmän nuoria, sillä olen nähnyt miten nuorissa codissa on potentiaalia ja miten nuoret ovat pikkuhiljaa alkaneet kiinnostua yhdistyksen toiminnasta, mikä on mahtavaa!

Mottoni:
Jos haluat kulkea nopeasti, kulje yksin.
Jos haluat kulkea pitkälle, kulje yhdessä.

- Afrikkalainen sananlasku

Yhteystiedot

Natalie Paulanto
Puheenjohtaja


puheenjohtaja.coda@gmail.com

Zagryda Sandholm
Sihteeri, kotisivuvastaava


Tuire Laakkio
Rahastonhoitaja


Natalia Hakkarainen
Jäsenvastaava


Senni Bannat
Varapuheenjohtaja