Yhdistys

Kuurojen Vanhempien Kuulevien Lasten Yhdistys ry on perustettu vuonna 1996. Yhdistyksen tavoitteena on toimia tukiverkkona kuurojen vanhempien kuuleville lapsille kaikissa elämän vaiheissa. Jäseniä yhdistyksessämme on vähän yli 100, mutta Suomessa meitä on useita tuhansia ja maailmassa kymmeniä tuhansia, jopa miljoonia. Vuonna 2009 yhdistyksestä tuli Kuurojen Liiton jäsen.

Meistä käytetään kansainvälisesti nimitystä CODA, joka tulee englanninkielisistä sanoista Children Of Deaf Adults. Nimitys MEIKÄLÄINEN on termi jota useat meistä käyttävät erityisesti keskustellessaan keskenään. Mutta keitä oikeasti olemme ja mistä tulemme?

Kuurojen vanhempien kuuleva lapsi on kahden kulttuurin ja kielimaailman kansalainen. Kuurojen vanhempien kuulevien lasten yhdistyksen kaikki jäsenet ovat eläneet koko ikänsä kahden ”maailman välissä”.  Kaksikielisyys on rikkaus ja siitä kannattaa olla ylpeä. Mutta mitä on olla kaksikielinen?

Wikipedia määrittelee kaksikielisyyden seuraavasti:

”Yksilön kaksikielisyys tarkoittaa kahden kielen hallitsemista sujuvasti täysin tai lähes äidinkielen tavoin. Kaksikielinen ihminen kykenee aktiivisesti ajattelemaan ja puhumaan kahdella eri kielellä, ja niiden vaihtaminen toimii luonnostaan. Molempien kielten osaamisen ei välttämättä tarvitse kuitenkaan olla samalla tasolla. Kaksikielisyyttä ilmenee kaikkialla maailmassa ainakin jonkinasteisena jopa enemmän kuin yksikielisyyttä.

Kaiken kaikkiaan kaksikielisyys on enemmänkin elämäntapa kuin oppimisen tulos. Se näkyykin kaksikielisen elämässä kokonaisvaltaisesti. Kaksikielisyys on ”dynaaminen prosessi”, joka mukautuu eri tilanteisiin yksilön tarpeiden mukaan.”

Tämän määritelmän mukaan elämme siis dynaamista elämäntapaa jossa viittomakieli on merkittävässä osassa, huomasimmepa sen itse tai emme.

Hallitus esittäytyy

Rahastonhoitaja

Hei,

olen Tuire Laakkio (os Marjamäki) Kaarinasta Turun läheltä. Toimin yhdistyksen rahastonhoitajana.
Perheeseeni kuuluu aviomies Turkka, aikuiset lapset Santeri ja Emilia, bonuslapset Tenho ja Aapo sekä kaksi reipasta terrieriä Jeppe ja Nooa.
Muodostelmaluistelu on yhdistystoiminnan lisäksi lähellä sydäntäni. Aikani kuluukin kisakaudella pukuja koristellessa ja kisareissuilla kannustaessa niin koti- kuin ulkomailla. Lisäksi harrastan lukemista, käsitöitä ja ulkoilua.

Tervehdys kaikki meikäläiset!

Olen Natalie Paulanto Helsingistä, joka pitää erilaisuutta ja hullunkurisuutta vain positiivisena asiana! Harrastuksiini kuuluu matkustelu (mitäs muutakaan?), liikunnan harrastus monissa eri muodoissa ja erilaiset kädentyöt. Luonto ja ekologisuus ovat myös erittäin lähellä sydäntäni.

Olen ollut hallituksessa mukana useamman vuoden aikana jäsenvastaavana, mutta tämän toimikauden toimin sihteerin roolissa. Olen ollut edustamassa yhdistystämme useissa eri tapahtumissa ja minusta on ollut hienoa kohdata uusia ihmisiä ja huomata, miten ihmisten asenteet meikäläisyydestä on vuosien saatossa muuttuneet, mutta kuitenkin näen, että tekemistä riittää!

Toivoisin myös, että yhdistyksen toimintaan osallistuisi enemmän nuoria, sillä olen nähnyt miten nuorissa codissa on potentiaalia ja miten nuoret ovat pikkuhiljaa alkaneet kiinnostua yhdistyksen toiminnasta, mikä on mahtavaa!

Mottoni:
Jos haluat kulkea nopeasti, kulje yksin.
Jos haluat kulkea pitkälle, kulje yhdessä.

- Afrikkalainen sananlasku

Varapuheenjohtaja, kotisivu-vastaaja

Hei,

Olen Taina Sänkiniemi, 45-vuotias viittomakielen tulkki Helsingistä. Perheeseeni kuuluu aviomieheni Karin lisäksi 4-vuotias Nooa. Itselleni työn lisäksi iloa tuo, lenkkeily, melonta ja talvisin laskettelu. Vedän myös Helsinginseudun codakerhoa. Olen ollut mukana yhdistyksessä jo vuosia eri titteleillä. Nyt olen varapuheenjohtajana.

Viittomakieli merkitsee minulle kaikkea. Kielen kautta olen saanut itselleni ammatin jossa viihdyn, kaksikielisyys on kiinteä osa minua ja olen siitä ylpeä. Parhaimmat naurut tulevat usein viittomakielisten kanssa keskustellessa, kielen rikkaus ja visuaalisuus ovat hienoja asioita joita soisi mahdollisimman monen kokevan.

Jäsenvastaava

Hellurei!

Olen Natalia Hakkarainen, 23 v nuori nainen Hämeenlinnasta. Ammatiltani olen kiinteistönvälittäjä. Vapaa-aikani kuluu koirani Pepen kanssa lenkkeillessä ja touhutessa, sekä tietenkin ystävien ja perheen parissa. Yhdistyksen hallituksessa olen mukana toista kautta jäsenvastaavan tehtävissä. Lisäksi olen ollut mukana viimeiset pari vuotta vetäjänä lasten- ja nuorten sopeutumisvalmennuskursseilla.

Meikäläisillä on aina huippu meininki ja toivonkin, että näemme yhdistyksen tapahtumissa mahdollisimman paljon sekä vanhoja, että uusiakin naamoja! Näiden puitteissa toivon, että mikäli et vielä kuulu yhdistykseemme, paina Liity Jäseneksi nappia, ja koko porukkamme toivottaa sinut lämpimästi tervetulleeksi meikäläisten mainioon porukkaan!

Sihteeri

Zagryda Sandholm